Regn eller byger - hvad er forskellen

Torsdag d. 14. okt. 2004; kl. 06:52 af Anders Brandt

Når man i vejrudsigten hører enten regn eller byger man ikke tvivl om, at der kommer nedbør.

Forskellen på regn og byger afhænger af den måde det regner på.

Regn er langvarigt ofte over flere timer, mens byger ofte er af kortere varighed med ophold ind i mellem og derefter atter regn i en kort periode.

Man taler altså om to forskellige måder at få nedbør på.


Regn
Regnen er ofte forbundet med fronter - især i forbindelse med varmfronter kan man have langvarig og udbredt regn. man taler også om landeregn. Regnen falder ofte jævnt i intensitet.

Regnen falder fra skyer der ligger i lag (stratus), og netop skyerne nimbostratus kaldes også for regnskyer.

Byger
Bygerne derimod falder ofte i ustabil luft. Det er når kold luft strømmer hen over en varmere overflade. Om vinteren er det ofte polarluft, der strømmer over Atlanterhavet og Nordsøen. I denne ustabile luft stiger luften til vejrs og der dannes højtravende skyer - ofte af typen cumulonimbus, der i daglig tale er kendt som byge- eller tordensky.

Denne type skyer er dannet ved konvektion - altså når varm luft stiger til vejrs, afkøles og vanddampen fortættes. Nedbør af bygetypen kalder man således også konvektiv nedbør.

Nedbøren kan i forbindelse med byger være kraftig, og en enkelt byge kan give store nedbørmængder - tænk bare på et tordenskyl. Skybrud, der er mere end 1 mm nedbør pr. minut falder ofte i forbindelse med byger.

Når det gamle mundheld 'når det regner og solen skinner samtidig, vil det også regne den efterfølgende dag' ofte holder stik, så er det fordi man ofte ser denne kombination i bygevejr, hvor luften er ustabil. Der er derfor god chance for at der også den efterfølgende dag kan dannes byger.

Print artikelSend til en ven Del på facebook
Upload billede
1 - Udfyld kontaktoplysninger
2 - Din historie
3 - Upload billede
4 - Accepterer betingelser og tryk send

Nyheder

Seneste
Populære

Se alle nyheder

Hjælp os med at forbedre vejret.tv2.dk. Send os din feedback.

EmediateAd